Miasto i Gmina Gniew

Treść strony

Przedmiotem projektu jest wykonanie prac budowlano-montażowych polegających na przebudowie nawierzchni ulic i placów w obrębie wpisanego do rejestru zabytków Starego Miasta w Gniewie (Plac Grunwaldzki i ulice Piłsudskiego, Sobieskiego, Brzozowskiego, Wąska, Bankowa, Wschodnia, Wodna i część Zamkowej) oraz montażu małej architektury, zagospodarowaniu terenu fosy zamkowej i terenu zielonego za murami obronnymi (planty gniewskie).

Celem nadrzędnym projektu jest przywrócenie śródmieściu Gniewu charakteru z przełomu XIX i XX wieku, co z kolei przyczyni się do zwiększenia atrakcyjności i podkreślenia walorów kulturowych przestrzeni publicznej w ramach zabytkowego układu urbanistycznego miasta.

Łączna powierzchnia ulic i placów wpisanych do rejestru zabytków i objętych wsparciem w ramach projektu wynosi 2,3031 ha.

Szczegółowy zakres prac:

  • Plac Grunwaldzki: rozebranie istniejących oraz wykonanie nowej podbudowy i nawierzchni (z kostki granitowej rzędowej, kolor bruk bałtycki), zaznaczenie miejsc postojowych po stronie południowej i wschodniej za pomocą pinezek oraz zaznaczenie w płycie placu konturu kościoła ewangelickiego. Zachowanie i konserwacja pompy oraz odtworzenie drugiej po północnej stronie placu. Montaż małej architektury (w tym na ogólnodostępnym dziedzińcu zabytkowego ratusza) i uporządkowanie zieleni. Pow. placu: 3.937m², dziedzińca: 87m².
  • Ulice Piłsudskiego, Sobieskiego, Brzozowskiego, Wąska, część Zamkowej (od ul. Sobieskiego do bramy Zamku), Bankowa, Wschodnia, Wodna: rozebranie istniejących oraz wykonanie nowej podbudowy i nawierzchni, montaż małej architektury oraz instalacja oświetlenia. Łączna powierzchnia ulic: 4.506m². Łączna powierzchnia chodników: 2.887m². Nowe nawierzchnie zostaną wykonane z kostki granitowej rzędowej, kolor bruk bałtycki. Ul. Wąska – nawierzchnia „kocie łby” (przełożone) oraz „kocie łby”, kolor kamień bałtycki – polny. Ul. Wschodnia i Wodna - nawierzchnia – „kocie łby”, kolor kamień bałtycki – polny. Wprowadzenie nowych nasadzeń – w postaci żywopłotu grabowego (wzdłuż korony fosy – ulica Wąska), powierzchnia 235 m².
  • Tereny zielone za murami miejskimi: rozebranie istniejących oraz wykonanie nowej podbudowy i nawierzchni - typu HanseGrand (proponowany kolor beżowo – złoty) lub równoważna, powierzchnia 483 m².Montaż małej architektury, w tym oświetlenia. Uporządkowanie zieleni - wprowadzenie nowych nasadzeń (zieleń wysoka i żywopłot), częściowa rekultywacja i pielęgnacja trawnika – powierzchnia 2.570 m².
  • Fosa zamkowa: umocnienie skarpy – tarasowanie skarpy fosy zamkowej wraz z umocnieniem poszczególnych poziomów przy pomocy pięciu murów oporowych o wysokości 2,5 m, długości ok. 90 m i gr. 20 cm.

Polecamy

  • znajdź adres
  • cag
  • Heliantus
  • Inwest-Kom
  • Zamek
  • GOS
  • Geoportal
  • GOM
  • FP
  • Starostwo
  • Pomorskie 2020
  • Od partnerstwa do kooperacji
  • PCI
  • Drogi dla natury
  • Eko-inicjatywa
  • Biblioteka
  • Kampania antyazbestowa
  • Fundusze europejskie
  • Gospodarka odpadami
  • Dofinansowania z WFOŚ i GW
  • Parafia
  • Ostańce
  • dps
  • mikroporady
  • gospel
  • karta dużej rodziny
  • veolia
  • rewitalizacja
  • MGOPS

Dofinansowanie

  • MAC

Strona sfinansowana została ze środków Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji, w ramach konkursu na budowę strony internetowej oraz dostosowanie jej do potrzeb osób niepełnosprawnych.

Kontakt

Kontakt
[obiekt mapy]
Fotokod - wizytówka Urzędu Miasta i Gminy Gniew

Urząd Miasta i Gminy Gniew
Plac Grunwaldzki 1, 83-140 Gniew
pon., wt., czw. 7.30-15.30
śr. 7.30-17.00
pt. 7.30-14.00
tel. 58 530 79 19;
fax 58 530 79 40
e-mail: sekretariat@gniew.pl
DANE DO FAKTURY
Gmina Gniew
NIP 593 10 05 516
REGON 191675296

Adres Elektronicznej Skrzynki Podawczej: /34gu04waml/skrytka

Referaty UMiG Gniew

Informator teleadresowy

Projekty finansowane z Unii Europejskiej

Rozmiar czcionki

Wersja strony o wysokim poziomie kontrastu

Przełącz się na widok strony o wysokim kontraście.
Powrót do domyślnej wersji strony zawsze po wybraniu linku 'Graficzna wersja strony' znajdującego się w górnej części witryny.